Nyponsoppa med vaniljparfait och mandelnougatin

Nypon har en fin aromatisk sötsyrlig smak som bäst kommer fram när du lagar soppan själv och kan bestämma sötman. Festfin blir den med parfait på äkta vanilj och tunna knäckiga flarn. Hela desserten kan lagas 3–4 dagar innan.

Nyponsoppa med vaniljparfait och mandelnougatin

1. Soppa: Blanda nyponpulver med vatten, socker, apelsinjuice och vin. Koka under omrörning 5 min. Sila soppan och häll tillbaka den i kastrullen. Red med majsstärkelse utrörd i några msk vatten, koka upp och smaka av sötman med honung. Kyl soppan.
2. Vaniljparfait: Snitta vaniljstången och skrapa ur alla frön. Blanda dem med vodka, citronsskal och saft samt hälften av sockret, låt stå 30 min. Värm försiktigt och låt svalna.
3. Vispa grädden, ställ den kallt. Vispa gulorna pösiga med resten av sockret. Blanda dem med citron och vaniljessensen och vänd ner grädden.
4. Lägg massan i en vattensköljd 1 1/2-litersform. Täck med plast och frys minst 6 timmar.
5. Mandelnougatin: Sätt ugnen på 170°. Krossa mandeln i mortel. Blanda den med socker, kanel, honung och mjöl och rör ner smöret.
6. Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper i en ruta 15 x 20 cm. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Skär ut 12 stänger på plåten innan nougatinen svalnat. Förvara flarnen i tät ask.

Recept från