Nötmousse med knäckgelé

Hela desserten kan göras dagen före och knäckgeléet måste stå minst 6 timmar innan det går att hacka det.

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Koka upp mjölk och urskrapad vaniljstång. Vispa äggula och socker och vispa ner i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm och dra kastrullen av plattan. Ta upp vaniljstången.
2. Rör ner nötkrämen i den heta krämen och de hackade mandlarna.
Smaksätt med pressad apelsin. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i den heta massan. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa grädden lätt och vänd ner den i moussen. Häll upp i skålar.
3. Knäckgelé: Lägg gelatinbladet till geléet i kallt vatten 5 minuter.
4. Bryn sockret i en liten stekpanna eller tjockbottnad kastrull.
Rör i vinet och rör om så länge så att den hårda knäcken smälter.
Dra av plattan och rör ner de urkramade gelatinbladen. Smaksätt med lite citronsaft. Häll upp geléet i en liten form. Ställ kallt.
– Hit kan förberedas dagen före –
Vid servering hackas geléet och läggs ovanpå nougatmoussen.

Recept från