Nöt- och tryffelpaj

En underbart god paj som kan förberedas dagen innan den ska serveras. Blir det något över går den också att frysa.
På Båsenberga bakas pajbotten i tårtringar direkt på plåt. Vi har använt en vanlig form med löstagbar botten, 24 cm i diameter.

1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Hacka nötterna.
2. Vispa ägg, äggvita och socker till ett vitt skum Vänd ner mjöl och bakpulver och slutligen nötterna.
3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min.
4. Lossa kakan från kant och botten och vänd den upp och ner så den plana sidan kommer upp. Dra av papperet och lägg tillbaka kakan i formen. Diska kantringen och spänn fast den.
5. Tryffelkolakräm: Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädde, socker och glykos i en skål. Smält blandningen över vattenbad. Rör slutligen i smöret och rör tills det smält.
6. Häll tryffeln över bottnen i formen. Skaka lite så att chokladen rinner ner längs kanterna. Ställ pajen att stelna i kylen.
7. Lossa kanten med en tunn vass kniv. Lägg upp pajen på ett fat och garnera med kaffebönor och kakao.
Servera eventuellt med en klick crème fraiche eller grädde.

Recept från