Norsk grillad lax i lefsor (tunnbröd av potatis)

Lefsorna kan bakas och stekas färdiga hemma eller förberedas och förvaras i en handduk tills det är dags att steka över öppen eld. Laxen grillas på plats.

Ingredienser 4 person(er)

Lefsor
6 dl vetemjöl
500 g potatis
Laxfyllning
1 tsk svartpeppar, grovmald
2 dl crème fraiche
125 g salladslök, påse
2 tsk flingsalt
400 g laxfilé utan skinn

1. Koka potatisarna med skalet. Låt svalna till rumstemperatur innan de skalas och mosas.
2. Knåda in vetemjölet i den mosade potatisen tills degen blir fast och kan kavlas ut.
3. Dela degen i bitar. Kavla ut varje degbit till tunna runda plattor (ca 15 cm i diameter).
4. Stek lefsorna i stekpanna utan smör tills de får lite färg eller grilla på engångsgrillen.
5. Krydda laxen med salt och svartpeppar och dela den i bitar. Grilla 3–5 min på varje sida.
6. Skiva salladslöken. Lägg lite lax på en lefsa, klicka på creme fraiche och strö över salladslök. Rulla ihop och servera.

Recept från