Norrlands-sushi är namnet på härliga laxrullar av kallrökt lax och vanlig pepparrot. Frisk ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack serveras till.

För 6 person(er)

Ingredienser

6 kallrökt lax stora tunna skivor (ca 300 g)
4 msk skalade sesamfrö (svarta och gula)
1 ask philadelphiaost (200 g)
0,5 dl crème fraiche lätt
3 msk pepparrot finriven
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Ingefärsgurka:

1 gurka liten, färsk
4 msk risvinäger japansk
0,5 msk råsocker
0,5 tsk ingefära finriven
1 krm salt

Tomathack:

6 kvisttomater
2,5 msk halloncidervinäger
1 dl bladpersilja hackad
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald
flingsalt och persilja till serveringen

1. Lax: Dela laxskivorna på mitten.
2. Rosta sesamfröna någon minut i torr het panna under uppsikt och omrörning. Låt svalna på hushållspapper.
3. Blanda ost, creme fraiche, pepparrot, salt och peppar.
4. Fördela ostblandningen på laxen och rulla ihop. Doppa
rullarna i sesamfrö.
5. Ingefärsgurka: Skär gurkan i tunna skivor, eller hyvla med osthyvel.
6. Blanda vinäger, socker, ingefära och salt i en bunke. Rör tills sockret löst sig.
7. Vänd ner gurkan i lagen. Ställ svalt, gärna 12 timmar.
8. Tomathack: Halvera, kärna ur, och hacka tomaterna.
9. Blanda tomathacket med vinäger, bladpersilja, salt och peppar. Låt stå svalt 2-3 timmar.
10. Strö lite flingsalt och persilja över vid servering.