Nikujaga – japansk allt-i-ett-gryta

Recept på nikujaga – japansk allt-i-ett-gryta. Du kan koka egen dashibuljong, köpa pulver eller byta ut mot kycklingbuljong.

30 minuter

Nikujaga – gör så här:

  1. Skär köttet i tunna strimlor. Skala potatis och morötter och skär i stora tärningar respektive slantar. Skala och skär löken i klyftor.
  2. Fräs potatis, morötter och lök i olja på låg värme i en kastrull eller i en liten gryta 2–3 min. Tillsätt buljongen och låt koka upp.
  3. Lägg ner köttet, rör om när buljongen kokat upp och skumma.
  4. Tillsätt sake, mirin, soja och socker. Låt koka utan lock ca 10 min, tills potatisen är mjuk.
  5. Lägg ner bönorna, koka 2 min, tills de blir lite mjuka. Servera.

Recept: Ylva Porsklev

Dashibuljong

Japansk buljong baserad på torkad kombualg och bonitoflingor. De papperstunna flingorna görs av torkad rökt fisk.

Koka upp 1 liter vatten och 1 bit kombu (torkad alg), ca 15 cm. Dra kastrullen åt sidan, ta upp kombun. Tillsätt 1 1/2 dl bonito-flingor och låt stå tills de sjunkit till botten. Sila buljongen.

Att dricka till Nikujaga

Dewatsuru Choinama Futsushu, Japan, 65 kr (30 cl).
Sake med mild, lite blommig framtoning, inslag av persikor, ris och mandel. Lätt sötma.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

SAKE: Japanskt risvin som finns att köpa på Systembolaget. Välj en torrare variant till matlagning.

MIRIN: Sött japanskt risvin som används som smaksättning i matlagning. Brukar finnas i den asiatiska hyllan i livsmedelsbutiker.

Recept från