Nigiri med lax och rostad hasselnöt smaksatt med soja

Recept på nigiri med lax och rostad hasselnöt smaksatt med soja. De rostade hasselnötterna ger god smak och konsistens till ­sushin.

 

20 minuter
  1. Skär laxen i 10 skivor, 2–3 mm tjocka, lite på snedden. Skär alltid mot fibrerna.
  2. Fukta händerna med vatten så att riset inte klibbar på fingrarna. Forma riset till ovala bollar. Till en sushi behövs ca 1 msk ris.
  3. Lägg risbollarna över laxskivorna. Vänd bollarna så att filén ligger överst. Forma sushin genom att pressa längs sidorna och på toppen så att riset fastnar.
  4. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Gnugga av skalet. Skär nötterna i tunna flisor. Blanda dem med soja.
  5. Mixa majonnäsen med gräs­löken och lägg i en spritspåse.
  6. Spritsa gräslöksmajonnäs på laxen och strö på hasselnötter.
  7. Servera nigirin med soja.

Grundrecept på sushiris

1 timme

Hela satsen sushiris räcker till 40 små bitar. Riset går bra att göra dagen före servering.

Till 40 bitar:

3 dl sushiris

4 dl vatten

4 msk japansk risvinäger

2 msk strösocker

1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt stå under lock ca 30 min. Skölj riset ytterligare ca 5 gånger i en sil.
  2. Koka upp 4 dl vatten med riset, sänk värmen och sjud på svag värme under lock ca 15 min. Riset är färdigt när allt vatten kokat in. Ta kastrullen åt sidan och låt riset stå under lock ca 10 min.
  3. Häll upp riset i en skål. Blanda vinäger, socker och salt så att sockret löses upp. Häll blandningen över riset och blanda varsamt med en blöt träsked. Låt riset kallna.

Recept av Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson

Recept från