Nigiri med lax och manchego

Recept på nigiri med lax och manchego. Osten smälts med en brännare. Har du inte det är det gott även utan den smälta osten.

 

30 minuter
  1. Skär laxen i 10 skivor, 2–3 mm tjocka, lite på snedden. Skär alltid mot fibrerna.
  2. Fukta händerna med vatten så att riset inte klibbar på fingrarna. Forma riset till ovala bollar. Till en sushi behövs ca 1 msk ris. Stryk lite wasabi med fingret på riset.
  3. Lägg bollarna över laxskivorna. Vänd bollarna så att filén ligger överst. Forma nigirin genom att pressa längs sidorna och på toppen så att riset fastnar.
  4. Riv osten och fördela på laxen. Bränn med en brännare så att osten smälter. Servera direkt med soja.

 

Grundrecept på sushiris

1 timme

Hela satsen sushiris räcker till 40 små bitar. Riset går bra att göra dagen före servering.

Till 40 bitar:

3 dl sushiris

4 dl vatten

4 msk japansk risvinäger

2 msk strösocker

1 tsk salt

Gör så här:

1. Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt stå under lock ca 30 min. Skölj riset ytterligare ca 5 gånger i en sil.

2. Koka upp 4 dl vatten med riset, sänk värmen och sjud på svag värme under lock ca 15 min. Riset är färdigt när allt vatten kokat in. Ta kastrullen åt sidan och låt riset stå under lock ca 10 min.

3. Häll upp riset i en skål. Blanda vinäger, socker och salt så att sockret löses upp. Häll blandningen över riset och blanda varsamt med en blöt träsked. Låt riset kallna.

Recept av Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson

Recept från