Nektarin- & passionssoppa m bruschetta, vaniljkräm

Det går lättare att skala nektarinerna om de kokas i vatten ca 1 min.
Riktigt mogna nektariner behöver bara kokas några minuter i vin, socker och vatten innan de mixas till en soppa. Passionsfrukten ger soppan en god smakbrytning. Den frysta passionsfruktspurén kan ersättas med fruktköttet från färska passionsfrukter som passeras och silas.

1. Bruschetta: Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, socker, salt och kardemumma. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk 30 min.
2. Baka ut till två avlånga bröd, ca 25 cm. Låt dem jäsa 60 min under duk.
3. Sätt ugnen på 200°. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna under duk.
4. Soppa: Skala och kärna ur nektarinerna. Lägg dem i en ugnssäker form och strö på socker. Häll på vin och vatten. Baka nektarinerna i ugnen tills fruktköttet blivit mjukt, ca 40 min. Mixa soppan slät.
Rör ner passionsfruktspuré i soppan och ställ in den i kylen.
5. Kanelkräm: Koka upp mjölken och tillsätt kanel. Låt stå och dra 10-15 min. Rör ihop majsstärkelse, äggula och socker. Koka upp mjölken igen och slå den över äggsmeten och rör tills sockret löst sig. Häll tillbaks det i kastrullen. Sjud försiktigt krämen under omrörning tills den börjar tjockna, den ska inte koka. Ta bort
kanelen och sila eventuellt krämen om du vill ha den helt slät.
Låt kallna.
6. Skär tunna skivor av bruschettan och rosta dem i ugnen eller rosten. Bred på kanelkräm och garnera med skivad frukt eller färska bär. Servera väl kyld soppa till.

Recept från