Nässelgnocchi med bacon, bladspenat och pecorino

Att göra hemgjord gnocchi är enklare än man tror. Det viktiga är att man använder en mjölig potatissort som innehåller mycket stärkelse. Pecorino kan ersättas med lagrad västerbottensost eller parmesanost.

1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med en hålslev, låt svalna och krama ut överflödig vätska. Finhacka nässlorna.
2. Skala och koka potatisen mjuk i osaltat vatten. Häll av vattnet och passera potatisen genom potatispress. Tillsätt nässlor, ägg och salt. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta samman till en deg. Mängden mjöl kan variera lite beroende på vilken sorts potatis du använder.
3.  Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Forma gnocchi-degen till runda små kulor, ca 1 1/2 cm i diameter. Det går enklast med rejält mjölade händer. Koka gnocchin i omgångar 1-2 min tills de flyter upp till ytan. Häll 2 msk olivolja över den nykokta gnocchin och lägg i en gryta med lock så håller den sig varm utan att klibba ihop.
4. Skär baconet i breda strimlor och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper. Servera den nykokta gnocchin med bacon, bladspenat och pecorino. Ringla över 2 msk olivolja och strö över flingsalt och svartpeppar.

Recept från