Köttgryta med mjuka men koncentrerade smaker. Ett långkok med nötkött till helg och fest. Perfekt bjudmat!

För 4 personer

Ingredienser

Nötgryta

800 g nötytterlår
2 msk vetemjöl
1 1/2 tsk salt
2 msk + 2 msk + 2 msk smör
2 gula lökar
1 king solovitlök
2 msk kinesisk soja
1 msk messmör
1 msk konc oxfond
1 dl vatten
1 dl rött portvin
1 bit färsk ingefära (25 g)
4 kvistar timjan
4 kvistar körvel
1 lagerblad
1 kanelstång
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl rårörda lingon
1 msk rödvinsvinäger
150 g trattkantareller

Tillbehör

kokt potatis
rårörda lingon
rivna morötter

30 min + 1 1/2 timme kokning

Mustig nötgryta med kanel

 

1. Putsa köttet. Skär i strimlor. Lägg mjöl, salt och peppar i en plastpåse.
Lägg i köttet och skaka. Bryn köttet i 2 msk smör i en gryta. Ta upp.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk smör i grytan.
Tillsätt kött, soja, messmör, fond, vatten och portvin. Skala ingefäran.
Knyt ihop timjan och körvel med lagerbladet. Lägg buketten i grytan.
Tillsätt ingefära och kanelstång.

3. Låt grytan sjuda under lock ca 30 min. Ta bort kanelstången och rör om. Låt sjuda ytterligare ca 30 min.

4. Ta bort örter och ingefära. Tillsätt grädde, mjölk, lingonsylt och
vinäger. Låt puttra ca 30 min utan lock.

5. Ansa svampen. Stek i 2 msk smör i en stekpanna. Vänd ner svampen i
grytan. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och rivna morötter.