Fransmännen kallar vit choklad för ivoire, elfenbenschoklad.

För 6 person(er)

Ingredienser

1,5 kg blåmusslor färska, med skal
6 schalottenlökar finhackade
75 g smör osaltat
6 dl äppelcider torr
1 timjankvist
2 lagerblad
3 dl vispgrädde
2 ägg gulor
80 g vit choklad Valrhona Ivorine
1 citron (1,5 msk pressad saft)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Garnering:

0,5 dl gräslök hackad

1. Skölj och borsta musslorna noga i kallt vatten. Släng trasiga och dem som inte är slutna. Fräs löken på svag värme i smöret tills den är guldgul. Tillsätt 4 1/2 dl cider, timjan och lagerblad. Koka ihop tills 1/3 av vätskan återstår. Häll i grädden. Låt koka upp. Lägg i musslorna. Låt koka under lock ca 5 min.
2. Ta upp musslorna och släng bort dem som inte har öppnat sig. Låt musslorna ligga kvar i den ena skalhalvan. Täck musslorna med plastfolie så att de inte torkar och ställ dem i kylen. Sila såsen och koka ihop tills hälften återstår. Hit går bra att förbereda.
3. Vispa samman resterande cider med äggulorna. Koka upp såsen och vispa i ägguleblandningen. Värm försiktigt under omrörning tills såsen tjocknat. Finhacka chokladen och blanda i såsen. Rör tills chokladen smält. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Sila såsen igen.
4. Fördela musslorna i varma, djupa tallrikar. Häll försiktigt över såsen. Strö över gräslök.