Musslor escabeche

Escabeche är en spansk inläggning där tillagad fisk eller skaldjur läggs in i en marinad med vinäger. Den finns i otaliga varianter runt om i världen.

1. Skölj musslorna och borsta ev under rinnande vatten. Släng bort dem som inte är slutna eller är trasiga.
2. Koka upp vatten och vitt vin. Lägg i musslorna och koka dem under lock ca 5 min. Ta upp musslorna och släng bort dem som inte öppnat sig. Plocka musslorna ur skalen, spara hälften av skalen.
3. Skala rödlöken och skär den tunt. Ansa fänkålen och skiva den tunt, gärna med mandolin. Blanda med musslorna och häll över vinäger. Salta.
4. Lägg lagerblad, krossade vitlöksklyftor och svartpeppar i en liten kastrull. Häll på oljan och sjud ca 5 min. Låt svalna. Blanda kryddolja med musslorna. Låt stå till nästa dag.

Recept från