Musselsalladen blir godast med färska musslor som man kokar själv. Det är inte svårt och de odlade musslorna är också väldigt rena och behöver knappt skrapas alls. Av 2 kilo musslor med skal blir det bara ca 300 g musslor och det är vad som behövs till den här salladen.

För 4 person(er)

Ingredienser

Musselkok

2 kg musslor
1 msk olja
0,5 gul lök hackad
1 dl persiljestjälkar hackade
2 vitlöksklyftor hackade
4 dl vatten
3 citronskivor
1 krm svartpeppar

Sallad

500 g potatis, gärna blå kongo
175 g fänkål
100 g färsk spenat
0,5 gul lök finstrimlad
1 dl persilja finhackad
2 msk kapris

Dressing

3 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta pressad
2 krm salt

Musselsallad

1. Rengör musslorna och kassera de med trasigt skal samt de som inte sluter sig när du knackar på skalet.
2. Musselkok: Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs lök, persilja och vitlök ca 1 min. Häll på vatten och lägg i citronskivor och peppar.
Koka upp och lägg i alla musslorna. Lägg på lock och koka
ca 2 min. Rör om och koka ytterligare ca 2 min under lock tills musslorna öppnat sig. Ta bort från värmen och häll av vattnet.
Rensa musslorna när de svalnat.
3. Sallad: Skala potatisarna och skär dem i bitar. Ansa och skär fänkålen i strimlor. Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten och när de är nästan mjuka lägg även i fänkålen och låt den koka med ca 1 min.
Häll av vattnet och blanda i en skål med väl sköljd och ansad spenat, strimlad lök, persilja och kapris.
4. Vänd ner musslorna i salladen. Blanda samtliga ingredienser till dressingen och blanda ner den. Servera gärna salladen ljummen.

Fler recept med: Övrigt, Sallader, Skaldjur