Underbara dofter sprids i hela köket när du tillagar moussaka. Den här med smak av rosmarin, kanel och fetaost.

För 6 personer

Ingredienser

2 dl brödinkråm vitt bröd
2 auberginer
2 zucchini
2 gula lökar
2 morötter
1 selleristjälk
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk kryddnejlika mald
0,5 tsk kryddpeppar mald
1 kanelstång liten
1 msk rosmarin färsk hackad
1 krossade tomater på burk
2 msk tomatpuré
salt och olivolja
1 sats bechamelsås sök på recept eller köp färdig
100 g fetaost smulad

Moussaka med fetaostsås – gör så här:

  1. Skär en formfranska mitt itu och riv ut och finfördela inkråmet till smulor. Gammalt bröd är utmärkt.
  2. Skölj och skär auberginen och zucchinin på längden i tunna skivor. De yttersta auberginskalen blir sega, lägg dem åt sidan. Salta skivorna på bägge sidor och låt dem ligga och dra i cirka 20 minuter så att de tappar lite vätska och moussakan blir fastare.
  3. Skala under tiden löken och morötterna. Finhacka dem tillsammans med sellerin och vitlöken.
  4. Hetta upp lite olivolja i botten av en stor stekpanna eller tjockbottnad kastrull.
  5. Fräs de finhackade grönsakerna genomskinliga och tillsätt sedan lammfärsen och kryddorna. När färsen är brynt häller du i de konserverade tomaterna och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar.
  6. Låt puttra i 20 minuter innan du plockar upp kanelstången och blandar ner hälften av brödsmulorna. Så här långt kan du förbereda dagen innan.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. Gör bechamelsåsen (sök recept) och blanda i den smulade fetaosten mot slutet så att den smälter helt.
  8. Smörj en ugnsfast form, fördela den andra hälften av brödsmulorna på formens botten.
  9. Torka av aubergine- och zucchiniskivorna och lägg dem i ett överlappande lager så att de täcker brödet.
  10. Bred ut köttfärsen i nästa lager och täck med ett nytt aubergine/zucchinilager.
  11. Häll bechamelsåsen överst och grädda moussakan i mitten av ugnen i 50-60 minuter. Rätten är färdig när den är gyllenbrun. Låt den svalna något före servering.
Fler recept med: Barn och familj, Gratäng, Grekiskt, Lamm