Moules frites för två – perfekt recept för Alla hjärtans dag

Pommes frites friteras i tre omgångar för att bli riktigt krispig.

Annonsen laddas.

45 min + 30 min för musslorna i vatten

Moules frites

 

1. Skrubba musslorna noga och lägg dem i kallt vatten ca 30 min. Släng bort de musslor som är öppna och som inte sluts när de knackas i köksbänken. Låt musslorna rinna av i ett durkslag.

2. Örtaioli: Skala och hacka vitlöken. Mixa samman äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt vitlök och örter. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle, under mixning. Krydda med salt.

3. Pommes frites: Skala potatisen och skär den i cm-tjocka stavar. Hetta upp oljan i en kastrull eller fritös till 160°. Fritera potatisen

ca 5 min, tills den mjuknat. Ta upp och lägg dem på ett dubbelvikt hushållspapper. Hetta upp oljan igen och upprepa proceduren. Låt potatisen rinna av på hushållspapper.

4. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök, vitlök,

timjan och musslor i olja ca 30

sekunder. Häll över vinet och tillsätt salt. Koka musslorna under lock tills de öppnats, 3–5 min.

Ta upp musslorna och släng bort dem som fortfarande är slutna.

5. Sila buljongen, låt den koka upp. Häll grädden i buljongen, låt koka utan lock ca 5 min. Skala och fintärna morot och palsternacka. Mixa ner smöret i buljongen med mixerstav och tillsätt sedan musslor och rotfrukter. Låt sjuda 2–3 min.   

6. Hetta upp oljan till 160° och fritera potatisen så att den får fin färg och är knaprig. Krydda med salt.

7. Lägg upp musslorna i stora djupa tallrikar och häll över såsen. Strö över gräslök. Servera med pommes frites och ört­aioli.

Recept från Allt om Mat