Morotspudding, morotskaka, vit chokladkräm och ingefärs- och yoghurtglass

Alla komponenter i desserten går att förbereda. Det går förstås bra att välja delar av den. Vi rekommenderar kaka, glass och inkokt morot.

2 timmar + tid i kyl/frys

1. Pudding: Halvera och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka ihop socker och vatten till en simmig lag. Blanda lagen med vaniljfrön, 2 dl morotsjuice, ingefära och kanel och låt koka upp. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält dem i lagen. Tillsätt 3 dl morotsjuice och citronsaft. Sila och låt kallna. Häll vätskan i en form, klädd med plastfolie, och ställ i frysen ca 5 timmar.

2. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skåra och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och vaniljfrön med grädde, socker, glykos och ingefära. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och smält det i den varma vätskan. Sila och låt svalna. Vispa ihop gräddblandningen med de båda yoghurtsorterna och frys
i två omgångar i glassmaskin.

3. Chokladkräm: Sätt ugnen på 100 grader. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Vispa ihop övriga ingredienser. Vispa ner den smälta chokladen. Häll smeten i en form, ca 10 x 20 cm, klädd med plastfolie. Grädda mitt
i ugnen tills smeten har stannat, ca 50 min. Låt kallna.

4. Puré: Koka ihop socker och vatten till en simmig lag. Skala och  skär morötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten i en ka-strull. Häll av vattnet och låt morötterna ånga av väl. Mixa slätt med mixerstav tillsammans med sockerlagen. Låt kallna.

5. Inkokta morötter: Skala och koka morötterna lätt i vatten. Spola av med kallt vatten. Koka upp morotsjuice, socker, citronsaft och inge- fära. Låt  kallna. Lägg morötterna i lagen och låt stå, ca 2 timmar.

6. Morotskaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen
ca 50 min.  Låt kakan kallna.

7. Friterade morötter: Skala och skär morötterna i tunna remsor med potatisskalare. Hetta upp oljan till 140 grader. Fritera morotsremsorna, några i taget, ca 2 min. Låt rinna av på hushållspapper.

8. Ta fram puddingen och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Stansa ut rundlar, ca 4 cm i diameter. Lägg rundlarna på hushållspapper ca 20 min. Fördela rundlarna på tallrikar. Bryt morotskakan i bitar och fördela den, glass, chokladkräm, morotspuré och inkokta morötter på assietter. Garnera med morotschips och tagetes.

Recept från