Morotslåda – en lyxig vegetarisk rätt till julbordet

Vill du förbereda kan de hyvlade morötterna läggas i en skål med kallt vatten i kylen. Häll av vattnet och marinera morötterna.

Annonsen laddas.

Morotslåda

30 min + 1 timme i ugnen

1. Sätt ugnen på 175°. Skala och koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa morötterna till en slät puré. Blanda ströbröd och grädde och låt stå och svälla ca 5 min.
2. Blanda morotspuré, ströbrödsblandning, ägg, gröt och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Klicka på smöret och strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
3. Marinerade morötter: Skala och hyvla morötterna tunt med en osthyvel eller mandolin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, olja och agave eller honung. Lös upp saffranen i vinägern och ­blanda i. Tillsätt salt och peppar. Lägg morötterna i lagen precis före servering.
4. Lägg lite av morötterna som garnering på lådan och servera resten vid sidan om. Strö över lite rosmarin.

 

Recept av Elisabeth Johansson.

Recept från Allt om Mat