Recept på morotslåda. Vill du förbereda kan de hyvlade morötterna läggas i en skål med kallt vatten i kylen. Häll av vattnet och marinera morötterna.

För 4 - 6 personer

Ingredienser

500 g morötter
1/2 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
3 ägg
4 dl risgrynsgröt kall
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Topping:

2 msk smör
1 msk ströbröd

Hyvlade marinerade morötter:

2 morötter
1 klyfta vitlök
3 msk rapsolja
1/2 tsk flytande honung
1/2 paket saffran (à 1/2 g)
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar nymald
2–3 kvistar rosmarin

30 min + 1 timme i ugnen

Morotslåda – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Mixa morötterna till en slät puré. Blanda ströbröd och grädde och låt stå och svälla ca 5 min.
  2. Blanda morotspuré, ströbrödsblandning, ägg, gröt och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Klicka på smöret och strö över ströbrödet. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
  3. Marinerade morötter: Skala och hyvla morötterna tunt med en osthyvel eller mandolin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, olja och agave eller honung. Lös upp saffranen i vinägern och ­blanda i. Tillsätt salt och peppar. Lägg morötterna i lagen precis före servering.
  4. Lägg lite av morötterna som garnering på lådan och servera resten vid sidan om. Strö över lite rosmarin.

 

Recept av Elisabeth Johansson.