Saftig morotskaka med god julkryddning som liknar en mjuk pepparkaka. Enkel och god morotskaka som alltid är smarrig att njuta av.

För 1 morotskaka

Ingredienser

100 g smör rumsvarmt
2,5 dl strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl sötmandel oskållad
3 ägg
250 g morötter
0,5 apelsin rivet skal av
180 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Kräm

200 g naturell färskost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Morotskaka med julkryddor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa smör, socker, saffran och mandel i en matberedare.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget. Skala och finriv morötterna. Rör ner det och apelsinskalet i smeten.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 40 min.
  6. Blanda ost, florsocker och vaniljsocker och ställ krämen i kylen.
  7. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
  8. Bred krämen över kakan och låt kakan stå i kylen fram till serveringen. Sikta över kanel.
Fler recept med: Jul, Kakor och bullar, Övrigt