Recept på morots- och fetaostpaj. Experimentera ­gärna med att byta ut morötterna och purjolöken mot andra favoritgrönsaker.

För 4 personer

Ingredienser

100 g smör
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1-2 msk vatten

Fyllning

1 knippa morötter (350 g)
1 bit purjolök (ca 15 cm)
200 g fetaost

Äggstanning

3 ägg
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl ost riven, lagrad
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

1 timme + 55 min i ugnen

Morots- och fetaostpaj – gör så här:

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga ­pajbottnen. Förgrädda mitt i ugnen 10–15 min.
  3. Ansa och koka morötterna i lättsaltat vatten ca 5 min, tills de känns mjuka. Låt svalna och halvera eventuellt de större ­morötterna på längden. Ansa och strimla purjolöken.
  4. Fördela morötter, purjolök och smulad feta i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat.