Recept på mormor Lisens tårta som också kallas också för Pinocchiotårta (ur Sju sorters kakor). I den här varianten blandas grädden med lemoncurd. Grädda bottnarna var för sig och lägg ihop till en en jättetårta som räcker till minst 20 pers.

För 20 bitar

Ingredienser

Bottnar

150 g smör
10 äggulor
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180 g)
1 msk bakpulver
1 dl mjölk

Maräng

10 äggvitor
4 dl strösocker

Garnering

8 dl vispgrädde
0,5 burk lemoncurd (à 340 g)
1 l bär färska
50 g mörk choklad riven

Mormor Lisens tårta – gör så här:

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med mjölken.
  3. Smörj 2 bakplåtspapper och lägg på 2 plåtar, 30 x 40 cm Fördela smeten och bred ut.
  4. Maräng: Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Bred marängen över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  5. Låt svalna något och lossa sedan bottnarna från papperet.
  6. Vispa hälften av grädden med lemoncurd. Bred gräddblandningen på en av bottnarna. Strö över hälften av bären. Lägg på den andra bottnen. Bred resten av den vispade grädden på tårtan och garnera med bär och choklad.

Servera gärna på ett vackert tårtfat från Rörstrand

tårtfat

Fler recept med: Bakning, Frukt och bär, Övrigt, Tårtor