40 minuter + 2 timmar i kyl
Mörk chokladmousse – gör så här:
- Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikro. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden lätt. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor och ägg till ett skum. Koka socker och vatten i en kastrull ca 2 min. Häll ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills blandningen har rumstemperatur. Tillsätt konjaken.
- Smält lite av äggblandningen i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i blandningen. Rör ner i den större mängden smet. Vänd ner chokladen och till sist grädden. Fördela moussen i glas och ställ i kylen ca 2 timmar.
- Karamelliserade nötter: Sätt ugnen på 175°. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen 8–10 min. Gnugga bort skalet.
- Strö ett tunt lager socker i en stekpanna. Häll på mer socker när det första smält och fortsätt så tills allt socker i pannan fått en fin gyllenbrun färg, rör så lite som möjligt. Häll i hasselnötterna och rör försiktigt med en träslev. Tillsätt smöret och låt det smälta.
- Häll nötterna på ett bakplåtspapper, pilla försiktigt isär nötterna. Låt kallna.
- Vispa grädden. Toppa moussen med grädden. Grovhacka nötterna och strö dem över moussen före servering.
FYNDA! Roy Fares bakredskap – köp här till billigare pris som prenumerant!