Montelimar Fransk nougat med saffran och apelsin

Till kaffet är det gott med en bit fransk nougat eller en god tryffel. Anna Arvids har skapat läckerheterna. När man kokar fransk nougat är det viktigt att ha en bra termometer till hands. Det gäller att vara snabb när marängen ska blandas med apelsinskal och mandel, för den stelnar mycket snabbt.

Montelimar Fransk nougat med saffran och apelsin – gör så här:

  1. Skålla och skala mandeln. Koka upp 2 dl socker, vatten, glykos och honung. Koka tills sockerlagen når en temperatur på 120°. Börja vispa äggvita, 2 msk strösocker, citronsaft och saffran till en fast maräng.
  2. Koka sockerlagen till en temperatur på 145–147°, 30–40 minuter. Då har karamellen blivit mörkt bärnstensfärgad. Häll karamellen i en fin stråle ner i marängen under vispning. Fortsätt vispa tills marängen är blank. Pudra lite florsocker på ett bakplåtspapper.
  3. Blanda hastigt ner apelsinskal och mandel. Bred ut smeten på bakplåtspapper. Pudra lätt ovanpå med florsocker, lägg över ett bakplåtspapper och kavla eller tryck ut till ca 1,5 cm tjocklek.
  4. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Skär den i 1,5 cm breda längder, dela sedan i 4 cm bitar. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Doppa bitarna i chokladen med hjälp av en gaffel. Dra och skaka av mot kanten och låt stelna på bakplåtspapper i kyl. Förvara i rumstemperatur.

Recept från