Mole poblano

Mole poblano räknas som Mexikos nationalrätt.

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
1 msk smör
4 st kycklingfiléer
Sås:
0,5 tsk salt
2 msk smör
2 krm strösocker
400 g tomater, hela
1 st vitlöksklyfta
1 st gul lök
1,5 msk sesamfrö
0,5 dl russin
0,5 tsk kanel, mald
0,5 tsk koriander, mald
2 tsk kinesisk soja
75 g mörk choklad
1 dl jordnötter, saltade
0,5 tsk anis, mald
0,5 tsk nejlikor, malda
1 tsk chiliflakes, torkade
2,5 dl hönsbuljong, tärning + vatten

1. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i smöret i en kastrull. Tillsätt chiliflakes, jordnötter, russin, sesamfrön och kryddor. Häll över tomater med spad och buljong. Låt koka utan lock ca 15 min.
2. Grovhacka chokladen och rör i såsen. Låt koka ytterligare ca 5 min. Tillsätt soja och smaka av med salt och socker. Mixa såsen slät.
3. Stek kycklingfiléerna i smöret ca 5 min per sida, se till att kycklingen är genomstekt (70° innertemperatur). Krydda med salt.
4. Servera kycklingen med chokladsåsen, ris, majs, bönröra och guacamole.

Recept från