Recept på mjuk pepparkaka. Pepparkaka och getost - vem kunde ana att det skulle vara så gott tillsammans. Passar utmärkt till varma glögg!

För 12 st

Ingredienser

Mjuk pepparkaka

50 g smör
180 g vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
0,75 dl mjölk
0,75 dl vispgrädde
1 avlång form (1,5 l)
2 msk smör och ströbröd till formen

Garnering

150 g chèvreost
2 msk frysta lingon
12 valnötter

1 timme

Mjuk pepparkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Vispa upp ägget och blanda ner det samt mjölken och grädden i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.
  3. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter. Grädda ca 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med sticka.
  4. Låt svalna något i formen innan den stjälps upp. Höj värmen till 225°.
  5. Skär 6 tjocka skivor (2 cm) av pepparkakan som sedan skärs i två knubbiga bitar vardera. Resten av pepparkakan går säkert åt till te eller kaffe.
  6. Smula över chèvreosten och strö över lingon. Gratinera högt upp i ugnen 3-5 minuter eller tills osten fått fin färg. Lägg på en valnöt och servera genast.
Fler recept med: Jul, Kakor och bullar, Övrigt