Mjuk pepparkaka – världens godaste till jul

Mjuk pepparkaka som smakar gammaldags. Ett ärvt recept på mjuk pepparkaka som vi arbetat om till dagens råvaror. Syltat spelsinskal är bytt ut mot aprikoser – men du kan välja själv vilket som är godast.

Mjuk pepparkaka
Thinkstock

Mjuk pepparkaka

Ingredienser 1 kaka

Mjuk pepparkaka
250 g smör
2 ägg
5 dl farinsocker
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel, mald
1 tsk kardemumma, mald
1/2 tsk ingefära, mald
1/2 tsk kryddnejlika, malen
1/2 tsk pomeransskal, malda
2,5 dl korinter
10 st aprikoser, torkade och hackade
1 st apelsin, rivet skal av
2 dl mjölk

Mjuk pepparkaka

 

1. Sätt ugnen på175°. Smörj och bröa en stor (minst 1,7 liter) sockerkaksform.
2. Smält smöret. Rör ihop ägg och farinsocker.
3. Blanda i en bunke mjöl, salt, bakpulver, kryddor, korinter och hackade aprikoser. Rör därefter ner detta i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.
4. Tillsätt sist det rivna apelsinskalet och mjölken. Häll smeten i formen.
5. Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timme och 20 min. Känn med provsticka att kakan är torr i mitten och täck ev med folie de sista 20 minuterna så att den inte blir för mörk. Låt kakan ånga av i formen innan den stjälps upp.

Om du vill vara ute i god tid med julbaket går det bra att frysa mjuk pepparkaka.

Recept från