Mjuk pepparkaka – världens godaste till jul

Mjuk pepparkaka som smakar gammaldags. Ett ärvt recept på mjuk pepparkaka som vi arbetat om till dagens råvaror. Syltat spelsinskal är bytt ut mot aprikoser – men du kan välja själv vilket som är godast.

Mjuk pepparkaka
Thinkstock

Mjuk pepparkaka

Ingredienser 1 kaka

Mjuk pepparkaka
250 g smör
2 ägg
5 dl farinsocker
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel, mald
1 tsk kardemumma, mald
1/2 tsk ingefära, mald
1/2 tsk kryddnejlika, malen
1/2 tsk pomeransskal, malda
2,5 dl korinter
10 st aprikoser, torkade och hackade
1 st apelsin, rivet skal av
2 dl mjölk

Mjuk pepparkaka

 

1. Sätt ugnen på175°. Smörj och bröa en stor (minst 1,7 liter) sockerkaksform.
2. Smält smöret. Rör ihop ägg och farinsocker.
3. Blanda i en bunke mjöl, salt, bakpulver, kryddor, korinter och hackade aprikoser. Rör därefter ner detta i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret.
4. Tillsätt sist det rivna apelsinskalet och mjölken. Häll smeten i formen.
5. Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timme och 20 min. Känn med provsticka att kakan är torr i mitten och täck ev med folie de sista 20 minuterna så att den inte blir för mörk. Låt kakan ånga av i formen innan den stjälps upp.

Om du vill vara ute i god tid med julbaket går det bra att frysa mjuk pepparkaka.

Recept från

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler