Mjölkchokladmousse i mördeg med rårörda hjortron

Barnsligt god dessert i portionsformar. Mördegsformarna, moussen och hjortronen – allt kan förberedas i god tid.

1 timme + tid i kylen + 10 min i ugn

1. Hjortron: Blanda hjortron och socker. Låt stå i kylen ca 24 timmar.
2. Tärna smöret och blanda med mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.  
3. Dela degen i åtta bitar och tryck ut dem i formar av metall eller porslin, ca 8 cm i diameter. Grädda formarna mitt i ugnen ca 10 min, tills degen fått fin färg. Låt formarna kallna.
4. Mousse:  Hacka mörk och ljus choklad. Smält den i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Blanda choklad och sirap. Rör i äggulorna. Vispa grädden. Blanda choklad och grädde. Låt moussen stelna i kylen ca 2 timmar.
5. Fördela moussen i mördegsformarna vid servering. Lägg på hjortron och garnera med mynta.

Recept från