Pizza bakad på bryggarplattan är ett 
roligt – men tidskrävande! – experiment. 
Vi har gjort Katjas pizzor på vanligt vis. Smaka dem gärna som mättande mellis!

För 8 minipizzor

Ingredienser

Pizzadeg

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special

Tomatsås

1 tetra passerade tomater (500 g)
1 msk tomatpuré
1 1/2 tsk strösocker
1 1/2 tsk olivolja
1 msk frysta herbes de Provence (35 g)
salt + nymald svartpeppar

Fyllning

1/2 gul lök
2 msk hackade salta jordnötter
1 dl riven lagrad ost (17 %)
1 burk tonfisk i vatten (170 g)
1 tsk mango chutney
1 tsk curry
2 msk olivolja
salt + nymald svartpeppar

30 min + jästid och 10 min i ugnen

Minipizzor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 275 °. Sätt samtidigt in och hetta upp två plåtar.
  2. Pizzadeg: Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt olja, socker och salt. Spara 1 dl av 
mjölet till utbakningen, tillsätt resten. 
Rör kraftigt till en smidig deg (5 min i maskin, 8 min för hand). Jäs degen under bakduk 
ca 1 timme.
  3. Tomatsås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda under lock 15 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Fyllning: Skala och finhacka löken. Hacka nötterna. Riv osten. Häll av och bryt tonfisken i bitar. Blanda alla ingredienser i en skål.
  5. Dela degen i 8 lika stora delar. Forma till 
bollar och kavla ut till runda plattor. Lägg 
bakplåtspapper på de heta ugnsplåtarna, 
för över plattorna.
  6. Bre på tomatsås och fyllning. Grädda mitt 
i ugnen 10–15 min.
Fler recept med: Övrigt, Pizza