Minikrokaner med champagne- och jordgubbstryffel

Werner Vögeli bjöd på krokan när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia vigdes. Här ligger krokanen i en godispåse tillsammans med lite tryffel.

Minikrokaner med champagne- och jordgubbstryffel Receptbild - Allt om Mat
Ulrika Pousette

Minikrokaner med champagne- och jordgubbstryffel

Ingredienser 20 kransar

250 g mandelmassa
1 st äggvita
250 g mandelmassa
Karamell:
3 dl strösocker
0,5 dl vatten
50 g glykos, (ca 2 1/2 msk)
Tryffel:
1 tsk smör
0,75 dl vispgrädde
1 dl champagne
1 dl florsocker
2 st jordgubbar
250 g choklad, vit + 50 g
1 tsk glykos eller honung
Garnering:
marsipanrosor

1. Krokan: Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan. Blanda den med äggvitan och rör till en smidig smet. Häll smeten i en spritspåse med krusig tyll. Spritsa smeten till kransar, ca 4 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
2. Grädda kransarna mitt i ugnen 7-8 min. Lossa dem försiktigt och låt kallna på galler.   
3. Koka socker, vatten och glykos i en kastrull till 170°.  Doppa kastrullen hastigt i kokande vatten så att karamellens temperatur stannar. Låt stå ca 1 minut. Doppa en liten del av kransarna i karamellsmeten och fäst ihop dem två och två. Häll lite karamellsmet i bottnen på den ena av kransarna och låt dem stelna på bakplåtspapper.
4. Tryffel: Mixa jordgubbarna och mät till 2 msk. Hacka 250 g choklad och lägg den i en bunke. Koka ihop champagnen tills 1 msk återstår.
5. Koka upp grädde, champagne, glykos och jordgubbspuré. Häll vätskan över chokladen. Tillsätt champagnen och smör och rör tills chokladen smält. Täck med plastfolie och låt stå ca 12 timmar i kylskåpet.
6. Rulla smeten till 20 bollar. Smält 50 g choklad till garnering över vattenbad eller i mikrovågsugn. Sikta florsockret på en tallrik. Ta lite smält choklad i handen och rulla bollarna i den. Rulla sedan direkt i florsockret och lägg dem på en tallrik.
7. Garnera minikrokanerna med marsipanrosor och lägg en tryffel i varje.

Recept från