Recept på minibakelse med apelsinblomscrème och hallon. Har du haft ett blommande citrusträd? Då kan du tänka dig smaken på denna ljuvliga dessert. Apelsinblomsvatten köper du i butik med orientaliskt sortiment.

För 12 bakelser

Ingredienser

3 frysta smördegsplattor
1 äggula

Fyllning

1 stort ägg
3/4 dl strösocker
1/2 vaniljstång
11/2dl+1 dl vispgrädde
2 msk apelsinblomsvatten
2 msk Maizena majsstärkelse
1/2 apelsin, rivet skal och saft

Garnering

150 g färska hallon
florsocker

20 min + 12 min i ugnen

Minibakelse med apelsinblomscrème och hallon

 

1. Sätt ugnen på 225°. Tina smördegen enligt anvisning på förpackningen. Skär varje platta i fyra bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med äggula. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler.
2. Fyllning: Vispa ägg och socker. Halvera ­vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en liten kastrull och tillsätt 1 1/2 dl ­grädde. Låt koka upp.
3. Häll grädden i äggpöset och rör om. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud på svag värme tills den börjar tjockna. Blanda apelsinblomsvatten och majsstärkelse. Häll blandningen i vaniljcrèmen under omrörning. Låt koka upp.
4. Ta kastrullen åt sidan. Rör i apelsinskal och -saft. Ta upp och släng bort vaniljstången. Låt crèmen kallna. Vispa 1 dl grädde till ett fast skum och vänd ner i crèmen.
5. Dela smördegsbakelserna mitt i tu. Fördela crème och hallon på den undre delen och lägg på den övre. Pudra över florsocker och servera genast så att smördegen behåller sin frasighet.

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt