Mini crabcakes med kryddig sås

Recept på mini crabcakes med kryddig sås. Trots namnet består originalreceptet av saltad torsk. Vi har använt krabbkött, men även kräftstjärtar funkar bra.

För 8 personer

Ingredienser

500 g krabbkött från färsk krabba eller från burk
250 g potatis kokt, kall
salladslök liten
1 lime
1 röd chili t ex spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
2 ägg
2 msk majonnäs
3 msk olivolja

Sås:

2 msk rapsolja
1 gul lök
2 tsk paprikapulver starkt
1 tsk krossad kryddpeppar
1 krm muskot mald
1 burk tomater kroossade (400 g)
3 msk farinsocker
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt

40 minuter

Gör så här:

  1. Sås: Skala och hacka löken, fräs den i olja med paprikapulver, kryddpeppar och muskot ca 3 min. Tillsätt tomatkross, farinsocker, vinäger och salt. Låt koka ihop under lock ca 15 min. Ta av locket och låt såsen småkoka ytterligare ca 5 min.
  2. Mixa såsen med mixerstav. Häll upp i en flaska eller burk. Sätt på ett lock och förvara såsen kallt.
  3. Rensa och finhacka krabbköttet. Mosa potatisen. Ansa och finstrimla salladslöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. 
  4. Blanda alla ingredienser till krabbkakorna i en skål. Ställ kallt.
  5. Forma smeten till små biffar och stek dem i olja i en stekpanna 2–3 min på varje sida. Servera biffarna nystekta med sås. 

 

Fler recept med: Övrigt, Skaldjur, Smårätter