Midsommartårta med vit chokladmousse

På tårtan har Jesper varvat färska jordgubbar med bär från frysen.
Han har lärt av farmor Astri att ta vara på naturens skafferi.
Fjolårets bär ska ätas upp innan det fylls på med nya.

1. Pajbotten: Blanda snabbt ingredienserna till pajdegen i matberedare och. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt deg och form stå ca 1 tim i kylen.
2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajdegen med en gaffel. Grädda den mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.
3. Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp 2/7 av vispgrädden. Ta kastrullen från värmen och blanda ner chokladen. Vispa till en slät kräm med visp eller kör med en mixerstav.
4. Ta upp gelatinbladet och tillsätt i den varma krämen. Rör tills det löst sig. Låt krämen svalna till en rumstemperatur på 20°. Vispa resterande grädde, men inte för hårt. Vänd ner den i chokladkrämen.
5. Vispa äggvitorna med citronsaft och en tredjedel av sockret till en maräng. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Det tar lite tid. Vänd ner marängen i chokladmoussen.
6. Bred ut chokladmoussen i pajskalet. Lägg på bären. Värm försiktigt gelén i en kastrull och pensla den över bären. Garnera med citronmeliss.

Recept från