Recept på veganska mexikanska svartbönburgare med lime och koriander. Smakrika burgare som är ett självklart vegetariskt alternativ.

För 6 personer

Ingredienser

Mexikanska svartbönburgare med lime och koriander

2 burkar svarta bönor (à 400 g)
2 dl havregryn
2 msk salta jordnötter
1 rödlök
1 röd chili, spansk peppar
3/4 salt
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 kruka koriander
1 lime, rivet skal
1 msk + 2 msk olivolja
1/2 dl vetemjöl
1 tsk rökt paprikapulver
6 kuvertbröd eller 12 skivor ciabatta

Tomatsalsa

4 tomater
1 grön chili, spansk peppar
1/2 gul lök
1 kruka koriander
2 msk pressad lime
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt

Tillbehör

skivad avokado
ruccola
limeklyftor

30 min + 1 timme i kylen

Mexikanska svartbönburgare med lime och koriander

  1. Spola av bönorna med kallt vatten och låt dem rinna av. Mixa havregryn och jordnötter i en matberedare tills det är grovhackat.
  2. Skala och riv löken. Kärna ur och hacka chilin. Lägg lök och chili i matberedaren och tillsätt 1/2 burk bönor, salt, mald koriander, spiskummin, korianderblad, limeskal och 1 msk olja. Mixa ihop till en smet. Tillsätt resten av bönorna och mixa 2–3 gånger med pulsknappen så att bönorna bara blir grovmixade.
  3. Strö ut mjöl och paprikapulver på en skärbräda. Forma smeten till sex biffar och vänd dem i mjölet på skärbrädan. Låt biffarna vila i kylen ca 1 timme.
  4. Tomatsalsa: Grovhacka tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka löken. Hacka koriandern. Blanda tomater, chili, lök och koriander. Krydda med limesaft, socker och salt.
  5. Klyv bröden och grilla dem ca 2 min på varje sida, så att de får fin färg. Pensla burgarna med 2 msk olja. Grilla dem 4–5 min på varje sida. Lägg burgarna i bröden och toppa med tomatsalsa, avokado och rucola. Servera med limeklyftor.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️