Matvetesallad med clementindressing

Recept på matvetesallad med clementindressing. En krispig grön sallad är gott på julbordet. Svartkålschips toppar.

För 12 personer på julbord:

Ingredienser

200 g svartkål
1 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt

Sallad:

2 dl matvete okokt
2 morötter stora
50 g aprikoser torkade
50 g salladsmix
100 g fetaost

Dressing:

1 clementin
1 vitlöksklyfta liten
3 msk citron pressad
2 tsk dijonsenap
0,5 dl olivolja
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

2 gemsallad

20 minuter + 30 minuter i ugn

Matvetesallad med clementindressing – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Skär bort bladnerven på kålen. Vänd ihop med oljan och fördela bladen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills kålen är krispig.
  2. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Häll av och kyl i kallt vatten.
  3. Skala och hyvla morötterna tunt, gärna på mandolin. Strimla aprikoserna.
  4. Dressing: Skölj clementinen noga i ljummet vatten. Finriv -skalet och pressa ut 3 msk saft. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt citronsaft, senap, olja, salt och peppar. Vänd ihop dressingen med matvete, morot, aprikos och salladsmix.
  5. Skär loss hela blad från gem-salladen och fördela salladen i dem. Smula över fetaosten och garnera med svartkålsblad.

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson

Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Jul, Övrigt