Matjesilltårta med rädisor, pepparrot och rödlök. Rädisorna och rödlöken ger fin, knaprig kontrast till den mjuka fyllningen i matjestårtan.

För 12 pers på buffé

Ingredienser

Matjestårta

250 g kavring (ca 8 skivor)
100 g smör
2 gelatinblad
2 burkar matjessill (à 250 g)
30 g pepparrot (ca 1 dl) riven
600 g färskost naturell
2 msk citron pressad

Garnering:

1 knippa rädisor vittoppade
1 rödlök
30 g pepparrot (ca 1 dl) riven

Matjesilltårta recept – gör så här:

  1. Smula ner kavringen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en jämn smet.
  2. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, klädd i bottnen med ett bakplåtspapper. Ställ formen i kylskåpet.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Låt sillen rinna av och hacka den riktigt fint. Blanda sillen med pepparrot och färskost.
  4. Värm citronsaften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta i saften. Häll citron­saften i ostblandningen. Bred ut blandningen i formen och ställ kallt ca 4 timmar.
  5. Ansa och halvera rädisorna. Skala och skiva löken tunt. Ta tårtan ur formen och garnera med rädisor, lök, pepparrot och dill.