Matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör

Det var Mathias Dahlgrens receptet på matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör som fick redaktionen att gå i spinn och omprioritera julbordet. Passar så klart lika fint till påsk och midsommar!

20 min+6 timmar att rinna av

Matjessill med pepparrot, äpple och brynt smör – gör så här:

  1. Lägg äpplet i frysen och låt det bli genomfryst. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 6 timmar. Blanda den avrunna gräddfilen med pepparrot och krydda med salt och 1/2 krm peppar.
  2. Koka potatisen mjuk. Låt svalna och skär den i cm-stora bitar.
  3. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt lagen kallna.
  4. Låt sillen rinna av ordentligt. Skär sillen i bitar, ca 2×2 cm. Skala och skär steklöken i 2 mm tunna skivor. Skala och finhacka silverlöken. Skär gulbetan i bitar.
  5. Lägg en klick pepparrotscrème i bottnen på tallrikarna och stryk ut till ca 8 cm i diameter. Fördela potatis och gulbeta. Strö över silverlöken. Fördela sillbitarna.
  6. Riv det frysta äpplet på grova sidan på rivjärn och lägg ovanpå sillen. Vänd steklöken i ättikslagen och garnera sillen med den och plockad dill.
  7. Bryn smöret och häll det över sillen. Strö på 1 krm peppar och servera.

Inlagda gulbetor

10 min + ca 30 min koktid

Gör så här:

  1. Koka gulbetorna mjuka i vatten i en kastrull. Skala dem under rinnande vatten. Lägg betorna i en burk.
  2. Koka upp vatten, socker, ättika och salt under omrörning. Häll den kokande lagen över betorna. Låt kallna och förvara betorna i kylen.

Recept från