Matig indisk rissallad

Vi har använt vanliga kardemummakärnor, men hittar du svarta kardemummakapslar blir det vidunderligt gott om de får koka med i riset.

30 min + 30 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär morötter och pumpa i grova bitar och lägg i en långpanna. Ringla över 2 msk olja och rosta mitt i ugnen ca 15 min.

2. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ingefära, vitlök, chili, kardemumma, garam masala, apelsinsaft och 2 msk olja. Skala och skär löken i klyftor.

3. Ta långpannan ur ugnen och tillsätt kryddblandning, lök, kanelstänger, salt och peppar. Blanda noga. Sätt tillbaka pannan i ugnen och tillaga ytterligare ca 15 min, tills grönsakerna är mjuka. Vänd runt då och då.

4. Ris: Koka upp vatten, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlikor och salt och eventuellt curryblad. Tillsätt riset och koka på svag värme under lock tills riset är mjukt.

5. Blanda riset med de rostade grönsakerna och kryddorna i formen. Krydda med salt och peppar. Toppa med hackade rostade mandlar och koriander. Servera med mango chutney.

Recept från