Matbrukets kycklinggryta

Kyckling och jordärtskockor i en gryta som går bra att laga dagen innan och som serveras med fem tillbehör. Dela gärna upp den stora färdiga grytan i tre mindre serveringsgrytor och ställ dem på bordet med sina tillbehör runt om så kan alla sitta ner och äta samtidigt i lugn och ro.

Matbrukets kycklinggryta Receptbild - Allt om Mat
Holger Edström

Matbrukets kycklinggryta

Ingredienser 20 person(er)

1 msk salt
1 msk smör
7 dl vatten
2 msk olivolja
4 st gul lök
4 st lagerblad
1 st citron, saften
10 st svartpepparkorn
1 tsk peppar
2 tsk koriander, malen
2,5 dl vitt vin
3 msk majsstärkelse
tillbehör:
1,5 kg jordärtskocka
4 st färsk kyckling, stor, á 1,5kg
20 st potatismos med lime, se recept
1 st picklade morötter, se recept
1 burk citronmarinerade bönor
2 pkt kryddiga krytonger
1 st zucchini i mynta

1. Stycka varje kyckling i 10 bitar – 2 lår, 2 ben med knotan borthuggen, 2 vingar utan vingspets och 4 bröstbitar.
2. Torka delarna, salta, peppra och bryn dem lätt i omgångar i olja + smör i en stor gryta.
3. Skala och grovhacka lök och vitlök. Fräs ihop med koriander, lagerblad och hel peppar i grytan där kycklingen brynts.
4. Lägg tillbaka kycklingdelarna, häll över vin och vatten. Koka upp, skumma och koka sakta under lock 10 min.
5. Skala jordärtskockorna. Skär dem i 2 cm bitar och lägg dem efter hand i kallt vatten med citron så att de inte mörknar.
6. Ta upp jordärtskockorna, lägg dem i kycklinggrytan och koka alltsammans ytterligare 10 min under lock tills jordärtskockorna är nätt och jämnt mjuka – obs att de lätt kan bli överkokta.
7. Smaka av och kyl gärna grytan till nästa dag.
8. Ta bort fett som flutit upp, ta upp en kopp kall sky och blanda den med majsstärkelse. Hetta upp grytan, rör ner redningen, koka någon minut och servera med tillbehören.

Recept från