Mascarponecheesecake med lingon- och kolasås

Recept på mascarponecheesecake med lingon- och kolasås. Den här cheesecaken görs med fördel dagen före.

 

40 minuter + 8 timmar i frysen + 30 minuter temperering

 Gör så här:

  1. Finhacka cantucciniskorporna, gärna i matberedare. Smält smöret och blanda med skorporna. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten. Ställ i frysen ca 10 min.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden till fast konsistens. Vispa äggulor och socker till fluffig konsistens. Blanda ner mascarponen, lite taget, till en slät smet. Vänd ner den vispade grädden.
  3. Ta upp gelatinbladen och värm dem försiktigt med 1 msk vatten tills de har smält. Blanda ner gelatinet i smeten. Häll smeten i formen. Ställ cheesecaken i frysen ca 8 timmar.
  4. Kolasås: Koka ihop grädde, sirap och socker på medelvärme ca 15 min till en kolasås. Blanda ner lingonen, rör om och låt stå.
  5. Ta fram cheesecaken ca 30 min före servering. Lossa den försiktigt från formen. Ringla över kolasåsen och servera.

Recept av: Anna Stegs

Recept från