Med sockerdeg (petinice) från konditori el Panduro Hobby får du en vitare bomb än med marsipan!

För 8 person(er)

Ingredienser

300 g marsipan el sockerdeg

Saffransparfait

saffran
1 msk konjak + samma mängd strösocker
5 äggulor + 1 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Apelsinsorbet

2 gelatinblad
2,5 dl apelsin pressad
0,5 dl citron pressad
1 dl strösocker
2 msk glykos el honung
2 dl vatten

Citrus- och russinsallad

2 msk honung + samma mängd vatten
2 msk citron pressad
2 apelsiner
0,5 dl sultanrussin gula
0,5 dl russin gröna eller bruna
1 dl vindruvor små gröna

Servering

1 pkt aniskakor

Marsipaninbakad saffransbomb med apelsinsorbet, citrus sallad och aniskakor

1. Saffransparfait: Lös saffranet i konjak och sockret. Vispa äggulor och florsocker pösigt och rör ner saffranet. Vispa grädden och vänd ner den. Häll smeten i en rund skål, ca 2 liter. Tryck ner en mindre skål (8 dl) i smeten, lägg i en tyngd och frys minst 5 timmar.
2. Apelsinsorbet: Blötlägg gelatinbladen. Koka upp pressad apelsin, citron, socker, glykos och vatten. Ta kastrullen från värmen och smält gelatinbladen i lagen.
3. Kyl och kör i glassmaskin. Ta fram parfaiten och lossa den lilla skålen. Fyll hålet med sorbeten och frys på nytt minst 2 timmar.
4. Citrussallad: Blanda honung, vatten och citron. Skala och skär apelsinerna i skivor eller ta ut hinnfria klyftor. Lägg dem i en skål med russin och vindruvor. Häll över lagen.
5. Kavla ut marsipanen mellan plastfolie. Ta fram glassbomben, doppa skålen hastigt i varmt vatten och stjälp upp den på ett fat. Rulla över marsipanen och putsa kanten.
6. Servera bomben med citrussalladen och aniskakor.

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest