Hittar du inte lammentrecôte går det lika bra att grilla bitar av stek eller rostbiff.

För 4 personer

Ingredienser

600 g lammentrecôte
1/2 citron
1 tsk salt

Marinad

1 vitlöksklyfta
1 tsk stötta bruna senapsfrön
1 tsk krossad rosépeppar
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk stött kardemumma
1/2 dl pressad citron
1 tsk rivet citronskal
1 msk honung
1/2 dl olivolja

Potatis

600 g färskpotatis
1 tsk salt
1 msk olivolja

Pistasch-aioli

2 äggulor
1/2 msk pressad citron
1 msk senap
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1/2dl+1/2 dl hackade rostade och saltade pistaschnötter
1 krm salt
1 tsk finhackad chili, t ex spansk peppar

Sallad

150 g sockerbönor
1 msk olivolja
250 g kvisttomater
1/2 gurka
80 g blandad sallad
1 dl grovhackad färsk mynta
1 dl grovhackad persilja
1 tsk flingsalt
1/2 dl sultanrussin
1/2 dl rostade, saltade pistaschnötter
2 msk citronolivolja

40 min + 15 min i ugn

Marinerad lammentrecôte med pistasch-aioli och saltrostad färskpotatis

 

1. Marinad: Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i marinaden. Låt ligga i rumstemperatur ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 250° varmluft eller 275° konventionell ugn. Skrubba potatisen och skär den i halvor. Lägg den i en långpanna och strö över salt. Ringla över olja. Stek potatisen mitt i ugnen ca 15 min.
3. Aioli: Vispa ihop äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig vispning. Rör till en tjock aioli. Rör ner pressad vitlök, 1/2 dl pistaschnötter, salt och chili. Häll upp i en skål och garnera med 1/2 dl pistaschnötter.
4. Sallad: Stek sockerbönorna hastigt i olja. Låt svalna. Skär tomater och gurka i grova bitar. Blanda sockerbönor, tomater, gurka, sallad och örter. Strö på flingsalt, russin och nötter. Ringla över citronolivolja.
5. Ta upp köttet och låt rinna av. Skär citronen i skivor. Trä upp köttet växelvis med citronskivor på grillspett. Grilla köttet ca 3 min på varje sida. Krydda med salt.
6. Servera med potatis, aioli och sallad.

Fler recept med: Lamm, Övrigt