En klart asiatiskt inspirerad lättlagad rätt. Kalkonfilén bör ligga i marinaden minst 2 timmar, så börja med den och gör sedan i ordning resten.

För 4 person(er)

Ingredienser

400 g kalkonfilé
4 stora schalottenlökar

Marinad

2 kiwi
1 citrongräs finstrimlat
1 röd färsk spansk peppar hackad
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka färsk koriander
1 lime rivet skal
2,5 msk limesaft
1 msk fish sauce

Dressing

2 msk fish sauce
2 msk råsocker
1 lime rivet skal
2,5 msk limesaft
1 vitlöksklyfta finhackad
1 röd spansk peppar finhackad
1 thaibasilika i kruka finhackad

Sallad

150 g blandad sallad
0,5 gurka fint skuren
2 kiwi skalade och skurna i bitar
0,75 l melon i bitar
6 färska myntablad
6 färska basilikablad

Tillbehör

rapsolja till stekning, kokt ris

1. Skär kalkonfilén i bitar och lägg dem i en skål. Skala och klyfta lökarna och lägg dem åt sidan.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Kör dem i en mixer eller med en stavmixer lite grann till en grynig massa. Blanda marinaden med kalkonbitarna och låt stå kallt att marinera minst 2 timmar.
3. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och låt den stå.
Rör om lite då och då så att sockret löser sig.
4. Blanda ihop salladen. Koka riset.
5. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Tag upp kalkonbitarna ur marinaden och stek dem runtom ca 5 min, så att de får fin färg.
Lägg i de klyftade schalottenlökarna och stek ytterligare ca 2 min.
Servera direkt med melon- och kiwisallad, ris och dressing.