Marängtårta med hallon- och fläderkräm

Recept på marängtårta med hallon- och fläderkräm. Kräm och maräng går bra att förbereda dagen före.

40 minuter + 1 1/4 timme i ugnen

Marängtårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa i socker och citronsaft, lite i taget. Vispa smeten tjock och glansig.
  2. Stöt kardemumman i mortel och blanda med majsstärkelsen. Vänd ner blandningen i maräng-smeten.
  3. Spritsa ut fyra maräng-bottnar, ca 20 cm i diameter, och tio små maränger på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Byt plats på plåtarna efter halva gräddningstiden. Låt bottnarna kallna innan de lossas från papperen.
  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 1/2 msk saft. Koka upp hallonpuré, citronskal och -saft, flädersaft och mjölk.
  5. Vispa upp äggulorna lätt med socker och majsstärkelse. Tillsätt den varma hallonmjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret. Krydda med salt. Låt kallna.
  6. Vispa upp den kalla hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen.
  7. Spritsa krämen på marängbottnarna och toppa med maränger, pistaschnötter, hallon, kokosflingor och eventuellt blommor.

Recept från