Recept på marängsviss med twist, med bananglass, hallon och chokladfudgesås. Pastafärg, av märket Squires kitchen, finns att köpa på Panduro hobby ­och ­på nätet.

För 8 personer

Ingredienser

Marängsviss med twist

3 äggvitor
1 krm ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
2 tsk röd eller rosa pastafärg eller 1 tsk röd hushållsfärg

Banan- & vaniljglass

1 liter vaniljglass
3 mogna bananer

Chokladfudgesås

1 1/2 dl ljus sirap
2 msk smör
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl kakao
1/2 krm salt

Vaniljgrädde

3 dl vispgrädde
1 vaniljstång

Garnering

2 askar färska hallon (à 125 g) eller 1 paket frysta tinade (225 g)
1 påse rostade mandelspån (50 g)

25 min + 2 1/2 timme gräddning

Marängsviss med twist — gör så här:

  1. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor och ättiksprit med hälften av sockret till fast skum. Häll därefter i resten av sockret lite i taget och vispa till ­en tjock och fast marängsmet. Ringla i pastan eller färgen och vänd runt försiktigt med en knivspets utan att det blandas för mycket. Klicka ut ca 16 maräng­toppar med hjälp av två skedar på en ­plåt med bakplåtspapper.
  2. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 1 timme.
  3. Bananglass: Låt glassen tina något i rumstemperatur. Lägg den i en matberedare. Skala och mosa bananerna och lägg dem i matberedaren. Mixa slätt. Häll glassen i en form och frys in igen.
  4. Chokladfudgesås: Blanda alla ­ingredienser i en kastrull och låt småkoka 3–4 min. Låt kallna.
  5. Grädde: Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda vaniljfrön och grädde. Vispa grädden fluffigt lös.
  6. Servering: Varva maränger med glass, grädde och hallon . Ringla över sås och strö på mandelspån.