Recept på marängbakelser med rabarbersmörkräm, jordgubbar och vispad grädde. En perfekt sommardessert. Tänk att få en alldeles egen jordgubbstårta till midsommar!

För 12 bakelser

Ingredienser

4 äggvitor
2 dl strösocker

Rabarberkompott

200 g rabarber
1 dl strösocker
2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
1 tsk pressad citron

Smörkräm

50 smör
1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 msk vaniljsocker

Garnering

3 dl vispgrädde
jordgubbar
citronmeliss

30 min + 1 timme i ugn

Marängbakelserna med jordgubbar och rabarbersmörkräm – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitor och socker kraftigt till en glansig och luftig marängsmet. Fördela smeten i 12 högar på en plåt med bakplåtspapper. Släta till dem med en sked till ca 10 cm i diameter och gör en låg grop i varje maräng
  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt dem svalna något på plåten och lyft över dem på ett galler där de får kallna.
  3. Kompott: Skär rabarbern i mindre bitar. Koka dem med socker och vatten i en kastrull på medelhög värme ca 5 min, tills rabarbern har kokat sönder. Smaksätt med vaniljsocker och citronsaft och låt kallna.
  4. Smörkräm: Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och grädde. Tillsätt äggulorna. Låt krämen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Tillsätt vaniljsocker. Vänd ner  rabarberkompotten.
  5. Vispa grädden till garnering. Fyll marängbottnarna med rabarber-smörkräm och bre på grädden. Toppa med jordgubbar och en liten kvist citronmeliss.