Marängbakelse med passionsfruktscurd

Recept på marängbakelse med passionsfruktscurd. Marängerna kan du göra i god tid och förvara i frysen.

För 10 bakelser:

Ingredienser

3 äggvitor
2 dl strösocker
0,75 tsk vitvinsvinäger

Passionsfruktscurd:

6 passionsfrukter
1 citron stor
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
100 g smör rumsvarmt
3 dl vispgrädde
0,5 dl pistaschnötter skalade

25 minuter + 1 timme i ugn

Marängbakelse med passionsfruktscurd — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150° varmluft. Lägg äggvitorna i en skål och vispa på hög hastighet tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ca 30 sekunder emellan.
  2. Skrapa ner smeten på sidorna och vispa ca 5 min, tills smeten är fast och glansig. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare ca 2 min.
  3. Klicka ut marängsmeten till 10 rundlar, ca 8 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen och sänk ugnstemperaturen till 120°. Grädda ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen men låt marängerna stå kvar och kallna helt i ugnen.
  4. Passionsfruktscurd: Halvera passionsfrukterna och gröp ut 1 dl kärnor. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
  5. Vispa ihop passionsfruktskärnor, citronskal och -saft, ägg, äggula och socker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Klicka ner smöret och rör tills det har smält. Låt kallna.
  6. Vispa grädden. Grovhacka pistaschnötterna. Bred grädde på marängerna. Klicka över passionsfruktscurd och toppa med hackade pistaschnötter.