Mandelspätta med morotspuré och rostad mandel

Spätta med mandeltäcke. Oljan som blir kvar efter mandelkoket kan användas till salladsdressing.

40 min+55 min i ugn

1. Morotspuré: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg dem på en plåt och ringla över 1/2 dl olja. Lägg på timjankvistar och strö över salt och peppar. Rosta mitt i ugnen tills moröttterna mjuknat och fått fin färg, ca 30  min.
2. Sänk ugnsvärmen till 125°. Ta undan några morotsbitar till garnering, mixa resten i matberedare tillsammans med 2 msk olja, fond och vatten.
3. Rosta 50 g mandel i en torr stekpanna. Låt svalna. Mixa mandeln med olivolja med en mixerstav. Tillsätt 1 krm salt och 1 krm peppar. Bred mandelröran på hälften av spättafiléerna. Lägg på resterande filéer och tryck till. Lägg de dubbla filéerna på en smord plåt. Strö över 1 tsk salt och 1 krm peppar. Täck med smörgåspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
4. Koka 50 g mandel i rapsolja, 120°, i en kastrull tills den fått fin färg, ca 3 min. Ta upp och låt mandeln rinna av på hushållspapper. Spara oljan.
5. Fördela morotspurén på tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Garnera med de sparade morotsbitarna, friterad mandel, broccoli och salvia. Ringla lite av mandeloljan runt om och servera.

Recept från