Semlor, fiberrika och inte lika söta som köpta semlor.

För 26 medelstora semlor

Ingredienser

50 g jäst
5 dl standard mjölk, rumsvarm
1 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl (260 g)
10 dl vetemjöl (600 g)
150 g smör, rumstempererat
5 dl vispgrädde
florsocker till pudring

Fyllning

4 1/2 dl skalad sötmandel (300 g)
1 dl strösocker
1 1/2 dl standard mjölk

40 min + tid för jäsning & gräddning

Fiberrika semlor med mandel – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken.Rör tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt till bunken. Klicka ner smöret. Arbeta ihop till en deg med en trägaffel eller i assistent. 
Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 26 jämnstora bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk minst 30 min.
  4. Sätt ugnen på 200°.
  5. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen 12 min. Låt svalna.
  6. Skär av ett litet lock på varje bulle. Stansa ev ut ett hjärta med hjälp av ett kakmått.
  7. Fyllning: Mixa mandeln fint i en matberedare. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle. Blanda mandel, inkråm och strösocker. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
  8. Vispa grädden fluffig och lägg en klick på varje bulle. Toppa med locken och pudra över florsocker.
Fler recept med: Bakning, Övrigt, Semlor