Att få moussebakelser lika tjusiga som på finkonditoriet är inte så svårt som man kanske tror!

För 1 28 bitar

Ingredienser

150 g rumsvarmt smör
350 g mandelmassa
5 ägg
1 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse

3 1/2 gelatinblad
300 g jordgubbar, färska eller frysta och tinade
1 dl strösocker
2 dl matyoughurt
4 dl vispgrädde

Garnering

150 g jordgubbar
ev ätliga blommor, t ex krysantemum, violer eller syrener

35 min + 30 min i ugn, 5 timmar i frys och 6 timmar i kyl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.  Arbeta in smöret i mindre klickar i mandelmassan, antingen för hand eller i en matberedare. Rör ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjölken.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en form, ca 22 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min, tills kakan har stannat. Låt kakan kallna.
4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Snoppa och mixa jordgubbarna i matberedare eller med mixerstav.
5. Värm 1 dl jordgubbspuré med socker i mikrovågsugn eller i en kastrull tills sockret smält. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i purén. Låt blandningen svalna något och blanda sedan med resten av jordgubbspurén.
6. Rör ner yoghurten i jordgubbsblandningen. Vispa grädden ganska löst och vänd sedan försiktigt ner den i smeten. Häll moussen över mandelkakan i formen och jämna till ytan. Ställ formen i frysen ca 5 timmar.
7. Ta kakan ur formen. Ta bort bakplåtspapperet och lägg kakan på en skärbräda. Låt tina sakta i kylen ca 6 timmar före servering och skär den i bitar. Garnera med jordgubbar och eventuellt färska blommor strax före servering.

Fler recept med: Övrigt, Tårtor