Bittermandelsmaken ska kännas och kakorna ska varken vara för bruna eller för ljusa.

För 40 st

Ingredienser

210 g smör rumstempererat, normalsaltat
2 dl sötmandel finmalen, skållad, skalad
2 bittermandel finmalen, skållad, skalad
2 dl strösocker
1,5 tsk äkta vaniljsocker
1 ägg
2 krm salt
4,5 dl vetemjöl
10 mandelmussleformar
2 msk smör till formarna

Mandelmusslor – gör så här:

  1. Låt smöret få rumstemperatur, skålla, skala, torka och mal mandel och bittermandel.
  2. Blanda alla ingredienserna till en deg – överarbeta den inte. Vira degen i plast och lägg den att svälla i kylen 24 timmar. Smörj formarna.
  3. Ta en fjärdedel av degen och arbeta den smidig i handen. Kavla ut den till ca 3 mm och rulla upp den på lätt mjölad kavel.
  4. Sätt formarna på bordet och rulla degen över dem. Mjöla lätt ovanpå och för samman formarna försiktigt med degen. Ta en liten degkula, doppa den i mjöl och använd den att försiktigt trycka ner degen i formarna.
  5. För upp degkanten med tummen och sätt formarna på plåt.
  6. Sätt ugnen på 190°. Grädda i nedre delen av ugnen (första falsen) 8–10 minuter. Låt kakorna svalna och lossa dem försiktigt ur formarna. Fortsätt med resten av degen.
Fler recept med: Förrätter, Jul, Övrigt, Skaldjur, Smårätter